KIYMALI KATMER BÖREK

KIYMALI KATMER BÖREK


Katmer börek
Kıymalı katmer börek
Papatyamın sayfasında gezinirken gördüm bu böreği ve görür görmezde yaptım.Katmer katmer nefiss bir şey ama biraz uğraştırıyor ama kesinlikle buna değiyor.
Ben yapım aşamaları fotoğraflayamadım ama Papatya Prensesim fotoğraflarını çekmiş,bunun için hemen sayfasını tıklıyoruz:)


Malzemeler:
  • 3 Yumurta
  • 4 Yemek kaşığı yoğurt
  • 1 Su bardağı sıvıyağ
  • 2 Su bardağı ılık su
  • 2 Yemek kaşığı sirke
  • 1 Yemek kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
Üzerine:
 1adet yumurta sarısı ve 2 tatlı kaşığı su

Arasına:
1 pk eritilmiş  margarin

Açamak için:
1 buçuk -2 su bardağı nişasta

İç Malzemesi:
  • 400 gr kıyma
  • 2 orta bıy soğan
  • Karabiber,tuz,kimyon,kırmızı biber
  • 2 adet kesme şeker
  • Sıvıyağ

Hazırlanışı :
  1. Öncelikle 10 bardak unu yoğurma kabına alın ve diğer malzemeleride ilave edip azar azar un ilavesiyle hamuru yoğurun ve yarım saat dinlendirin.
  2. Hamur dinlenirken az yağda minik minik doğradığımız soğanı sarartıyoruz.
  3. Sararan soğana kıymasınıda ilave edip suyunu çektirdikten sonra tuzunu ve baharatlarını ilave edip birkaç dakika kavuruyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  4. Hamuru 24 bezeye ayırın
  5. Her bezeyi tabak büyüklüğünde açın.
  6. 12 bezenin üzerini erittiğiniz margarinle yağlayın.
  7. Diğer 12 bezeyide bu yağ sürdüğümüz bezelerin üzerine kapatın.Yani bir bezeyi yağlıyoruz diğer bezeyi bu yağlanmış bezenin bezenin üzerine kapatıyoruz.
  8. Elimizde 12 beze var be bunları nişasta serperek açıyoruz.
  9. Üzerlerine erittiğimiz margarinden sürüyoruz ve dört kenarını birbirinin züerine kapatarak bohça yapar gibi katlıyoruz.
  10. Buzdolabında yarım saat dinlendiriyoruz.
  11. Hamurları tepsi büyüklüğünde ince açıyoruz ve bir kenarına malzemesininde bolca koyuyoruz.
  12.  İçini koyduktan sonra hamuru rula yapar gibi sarıyoruz ve tepsiye yerleştiriyoruz.( çok sık yerleştirmeyin içi hamur kalabilir)
  13. Üzerlerine sanki dilimler gibi çentik atıyoruz ve yumurta sarısını sürüyoruz.
  14. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana adar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.

Katmer börek


 


İncele !

TAVUK KOKOREÇ

TAVUK KOKOREÇ

 
 
Bu lezzete ne desem bilemedim, tavuk kavurması,ekmek arası tavuk,baharatlı tavuk...:))
Aslında tarifede pek gerek yok,zaten evde tavuğu bu şekilde bol baharatla  kavurmayanımız yoktur herhalde..:)) İşte o tavuğu  ekmek arasına koyunca üzerinede bolca kimyon serpince,lezzetide kokorece benzeyince,eee o zaman adıda tavuk kokoreç olsun dedim..:))

Ayrıca  blog edresim,com olduğu için bazı arkadaşlar blog listelerinde güncelleştirmelerimi göremiyor. Göremeyenler beni listelerine yeni adresimle eklerlerse sorun çözülür..:)
 

Beni facebookta da takip etmek isterseniz  Buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenmeniz yeterli..:)

Malzemeler:






  • 500 gr tavuk kalça ( kemiksiz)
  • Karabiber
  • Kimyom
  • Kekik
  • KIrmızı biber
  • Tuz
  • Domates ve marul
  • Ekmek
Hazırlanışı:
  1. Tavuğu ince şerit şerit kesiyoruz ve iyice kızmış az yağda,orta ateşte 5-6 dakika kavuruyoruz.
  2. Sonra kimyon hariç baharatlarını ve tuzunu serpip 10 dakikada kısık ateşte pişiriyoruz.
  3. Sıcak sıcak ekmeğin arasına dolduruyoruz..:))bolca kimyon serpiyoruz.
  4. İsteğe göre küp küp kesilmiş domates ve incecik kesilmiş marulda ilave ettikten sonra yanında ayranla afiyetle yiyoruz.:)

Afiyet olsun.:)

İncele !

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

 
 
 
TAZE BAKLA YEMEĞİ

Taze bakla yemeğini eşim pek sever  ama benim aram hiç iyi değil..
Ben iç baklayı seviyorum ,sadece tanelerinden bol soğanlı,domatesli yemeği pek güzel oluyor.))Yanındada cacık ve taze sarımsakla misss misss:)))
Ahh bir an önce şöyle iri iri tanelensinnnn:))
Uzatmadan hemen bakla yemeğinin tarifine geçiyorum.
Ayrıca  cumanız mübarek olsun,hayırlı cumalar:)

Beni Facebook'ta takip etmek isterseniz buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenmeniz gerekiyor.


Taze Bakla Yemeği İçin Malzemeler:
  • 500 Gr Taze bakla
  • 1 Orta boy kuru soğan
  • 1 Diş sarımsak
  • 2 Tane küp şeker
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 Su bardağı su ( arttırılabilir)
  • Yarım dereotu
  • Tuz
Kararmaması için yarım limon suyu ve 1 yk un

Hazırlanışı:
  1. Baklalar bol suda yıkanır ve uçları kopartılıp,iki veya üç parçaya bölünür ve bu arada kılçıkları varsa onlarda çıkartılır.
  2. Ayrı bi kapta su,limon suyu ve un karışltırılır ve baklalar hemen suya atılırki kararmasın.
  3. Soğanlar minik minik doğranır yağda sarartılır.
  4. Baklalar limonlu sudan çıkartılıp soğanların üzerine ilave edilir.
  5. Tuzu,şekeride serpilir,karıştırılır ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak baklalar sararana kadar pişirilir.
  6. Sararan baklaya 1su bardağı kadar sıcak suyu dökülür ve baklalar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.(suyu yetersiz gelirse azar azar ilave edilebilir)
  7. Pişen baklanın üzerine kıyılmış dereotu serpilir ve karıştırıldıktan sonra kapağı kapatılır.
  8. Ilık veya soğuk (tercihe göre) olarak servis edilmeden önce üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
Afiyet olsun.

TAZE BAKLA YEMEĞİ
 


İncele !

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

İRMİKLİ TATLI
 
Hem lezzetli,hem yapımı çok pratik, çok da sevdiğim bir tatlıdır,sütlü irmik tatlısı..
Hemen hemen her blogcunun arşivinde var.Benimkindede olsun bakalım:))
Ayrıca beni Burayı tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenirseniz beni facebook tada takip edeilirsiniz.:)

Sütlü İrmik Tatlısı İçin Malzemeler :
  • 1 kilo süt
  • 1 Su bardağı irmik (200 ml bardak kullandım)
  • 1 Su bardağı şeker (200 ml bardak kullandım)
  • 1 pk vanilya
Üzeri için böğürtlen sos kullandım ama tercike ttiğiniz herhangi bir soso kullanabilirsiniz veya sossuzda servis edebilirsiniz:)
Sos için buraya bakabilirsiniz.

Hazırlanışı :
  • Derin bir tencere içinde süt,irmik ve şeker orta ateşte sürekli karıştırılır.
  • Koyuluaşıp,kaynamaya baladıktan ocaktan alınır ve vanilyası serpilir,karıştırılır.
  • Suyla ıslatılmış kalıpların içine dökülür.
  • Kalıplar üzeri kapalı dolapta iyice soğuyana kadar 4-5 saat veya 1 gece bekletilir.
  • Servis edeceğimiz kaba ters çevrilerek çıakrtılır.
  • Üzerine sos ve fındık ( damak tadınıza göre) ne tercih ederseniz döküp serviz edebilirsiniz.
Afiyet olsun.



İncele !

BÖĞÜRTLENLİ CHEESECAKE TEK PORSİYONLUK

BÖĞÜRTLENLİ CHEESECAKE (TEK PORSİYONLUK )

 
Sıradaki tarif yine bir poğaça tarifiydi ama birkaç hafta önce çektiğim bu minik cheesecakenin fotoğrafı aklımı çeldi:))
Tabii bunda şu ara diyette olmamın etkiside büyük..:)Bu kadarmı canı çeker insanın.:)Çekiyor işte ama bir süre ancak böyle uzaktan bakışırız cheesecakeyle..:)
Tarifi daha önce paylaştığım Böğürtlen soslu cheesecake tarifiyle aynı,tek farkı silikon kaplarda pişirdim.:)))
Ayrıca buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenirseniz beni facebook'tada takip edebilirsiniz.


Malzemeler :
  • 1 pk burçak bisküvi
  • 50 gr tereyağ
İç dolgusu için:
  • 300 gr labne
  • 100 gr krema
  • 2 yumurta( eğer tam ölçü yapılıcaksa 3 yumurta )
  • Yarım su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 buçuk yemek kaşığı un
  • 1 pk vanilya
Üzeri için:
 1 su bardağı böğürtlen ve 3 yemek kaşığı şekeri( şeker  miktarı isteğe göre arttırılabilir) 1 silme yemek kaşığı nişastayı ve yarım su bardağı suyu muhallebi yapar gibi karıştırarak pişirin.Sonra blendırdan geçirip kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı :
  1. Biskivileri toz haline getirdikten sonra erimiş tereyağınla birlikte yoğurur gibi karıştırın ve silikon kalıplara 1 veya 2 şer yemek kaşığı paylaştırın ve buzdolabında bekletin.
  2. Ayrı bir kapta oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  3. Labnesinide ilave edip çırpmaya devam edin..Ununu ve vanilyasınıda serpip tekrar çırpın.En son yine oda sıcaklığındaki kremasınıda döküp çırptıktan sonra pişerken çatlamaması için karışımın olduğu kabı içindeki hava kabarcıklarının çıkması ve patlaması için tezgaha sertçe dört veya beş kez vurun ve çıkan kabarcıkalrı elinizle paylatın.
  4. Karışımı dolaptan çıkardığımız kalıpların içine paylaştırın.
  5. Önceden ısınmış fırında 160 derecede pişirin.Yine çatlamaması için fırının içine ısıya dayanaklı küçük bir kap dolusu sıcak su koyun ve  fırını pişene kadar açıp kapatmayın.
  6. Ben 40 dakika pişirdim ama bu fırına göre değişir.Üzeri çok hafif pembeleşinceye kadar pişirin ve soğuyana kadar fırının içinde bekletin.
  7. Soğuyan kek fırından çıkarıldıktan sonra dolapta en az 6 saat veya 1 gece dolapta bekletin.
  8. Servis etmeden nce üzrlerine sosdan d yemk kaşığı dököbilirsiniz,
Afiyet olsun.




İncele !

ÇEKİRDEKLİ POĞAÇA

ÇEKİRDEKLİ POĞAÇA

 
Bu tarifi yazarken şöyle bir baktım da ne sık poğaça tarifi veriyorum ben..:)
Bundan sonrakide büyük ihtimalle yine poğaça tarifi olacak..
Çocuklar kahvaltı yapmayı sevmiyorlar,poğaçanın hatrına biraz peynir,zeytin yiyorlar..
Böyle oluncada sık sık ve her çeşit poğaçayı yapıyorum ki daha yapıp fotoğraflayamadıklarım var.
Bu çekirdekliyide 2 gün önce yaptım ve yapıldığı gün bittiler..:) İçi kaşarlı,üzeri çekirdekli olunca pek güzel oldular.
Hamuru bloglarda popüler olan krem şantili poğaça hamurundan,tarifi hemen hemen her blogda gördüğüm ve ilk olarak kimin yaptığını bilmediğim için link veremiyorum ama bileniniz varsa ve bana yazarsanız hemen linkini paylaşırım.
Denemek isteyenler için tarife geçmeden önce buraya tıklar ve açılan sayfayı beğenirseniz beni Facebook'tada takip edebilirsiniz.


Malzemeler:
  • 2 yumurta ( birisinin sarısı ayrılacak, üzeri için )
  • 1 paket krem şanti (toz halde kullanılacak)
  • 200 gr. tereyağ
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 paket kuru maya (10 gr)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Tuz
  • Aldığı kadar un
İçi için:
Rendelenmiş kaşar peyniri

Üzeri için:
Ayiklanmış ay çekirdeği( hazır paketlerde satılıyor)

Hazırlanışı :
  1. Ilık sütün içinde maya eritilir.
  2. Un hariç sırasıyla diğer malzemelerde eklenip karıştırılır.
  3. Azar azar unuda eklenip yumuşak bir hamur yoğrulur ve sıcak bir ortamda üzeri kapalı yarım saat dinlendirilir.
  4. Dinlenen hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılır elle bastırılıp açılır ve içine bir miktar kaşar kanup kapatılır.
  5. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir ve 15 dakika daha dinlendirilir.
  6. Üzerlerine yumurta sarısı sürüldükten sonra çekirdekleri serpilir ve önceden 150 derece ısınmış fırında 15 dakika sonra 180 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

 


İncele !

HARDAL OTU SALATASI VE GELİNCİK OTU KAVURMASI

HARDAL OTU SALATASI VE GELİNCİK OTU KAVURMASI

TURP OTU SALATASI
 
Bu kış öyle çok hardal otu salatası yedim ki bıktım galiba.. Bir süre uzak kalıp özmeli..:)
Bu otun saplarıda haşlanıp yeniyor ama ben sevmediğim için saplarını kullanmıyorum.
Ayrıca yapraklarını hiç parçalamadan bütün halde ve mümkün olduğun az haşlıyorum hem lezzetini kaybetmesin hemde fotoğrafta daha belirgin görünsün diye..
Bana otların"nasıl bu kadar yeşil kaldığını"soran arkadaşlar oldu.
Dikkat edilmesi gereken otları fazla haşlamamak ve kapağı açık olarak haşlamak ve yine yumuşadığında soğuk suyun içinde birkaç dakika bekletmek gerekiyor.
Ayrıca zeytinyağ ve limon suyu ilave edip karıştırıp bekleyebilir ama tuzunu servis etmeden hemen önce eklenirse bu yeşil rengini daha uzıun süre korur.:)
Gelincik otuna gelince aslında biz kapurcak deriz ama daha çok gelincik otu olarak biliniyor.
Çok lezzetli bi ot ve bol soğanlı kavurup,üzerine sarımsaklı yoğurtla yemeye doyamadığım bir lezzet Ayrıca yemeği,böreği ve salatasıda yapılıyor.
Şu ara pazarda bol bol var ama tabi buralarda böyle..:) Biz egeliler bu yönden şanslıyız galiba her çeşit ot bol bol satılılıyor hatta bazen kendim bile topluyorum.:)
Neyseee,uzun lafın kısası eğer pazarda rastlarsanız mutlaka bir kez olsun alın ve deneyin bu nefiss otu..:))

TURP OTU SALATASI

Hardal Otu Salatası İçin Malzemeler :
  • 1 demet hardal otu
  • 2 diş sarımsak
  • Limon suyu
  • Zeytinyağ
  • Tuz
Hazırlanışı :
  1. Hardallar kalın olan saplarından kopartılır ve bol suda yıkanır.
  2. Kaynayan tuzlu suya bırakılır ve kapağı açık olarak haşlanır.
  3. Haşlanan hardal otu soğuk su dolu bir kaba alınır ve birkaç dakika bekletildikten sonra süzülür.
  4. Süzülen otun üzerine zeytinyağ,limon suyu ,ezilmiş sarımsak ve tuzuda serpildikten sonra karıştırılır ve servis edilir.
GELİNCİK OTU  KAVURMASI


Gelincik Otu Kavurmasu İçin Malzemeler:
  • Yarım kilo gelincik otu
  • 1 Orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Zeytinyağ
  • Tuz ve Karabiber
  • Üzeri için sarımsaklı yoğurt
Hazırlanışı :
  1. Gelincik otu eğer çok tazeyse saplarıyla birlikte bol suda yıkanır ve süzülür.
  2. Soğan minin minik doğranır ve yağda kavrulur.
  3. Kavrurulan soğana gelincik otu ilave edilip kısık ateşte,kapağı kapalı olarak kendi suyunu salıp,çekene kadar pişirilir.
  4. Suyunu çeken otun üzerine sarımsak rendelenir ve kapağı açık olarak 5 dakika kavrulur.
  5. Kavrulduktan sonra ılımaya bırakılır ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp servis edilir.
Afiyet olsun.



İncele !

GÜL TATLISI

GÜL TATLISI

 
Bu gül şeklinde tatlı bir ara bloglarda ne çok yapılırdı.Kurabiyesini yapmıştım ama tatlısına fırsat olmamıştı.Uzun zamandırda şerbetli tatlı yapmadığım için  ve gözümün önünde uçuşmaya başlayınca"tam zamanıdır" dedim..:)
Tarif yine kardeşim Candan Tariflerden..Ben şekil verme aşamalarını fotoğraflamadım ama kardeşim iki renkli olarak fotoğraflarlarla anlatmış.Yada uzun zaman önce gül şeklinde elmalı kurabiye yapmıştım.Burdan  bakabilirsiniz.Orda nasıl şekil verildiğini bende fotoğraflamışım.
Herkese en tatlısından bir hafta dileyip hemen tatlının tarifine geçiyorum..:)
Ayrıca buraya tıkladıktan ve sayfayı beğendikten sonra beni Facebook'tada takip edebilirsiniz.

Gül tatlısı için malzemeler:
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 125 gr tereyağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 pk kabartmaz tozu
  • 1 pk vanilya
  • Aldığı kadar un
Şerbeti için :
  • 3 su bardağı su
  • 2 buçuk su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu
Hazırlanışı :
  1. Öncelikle şerbetini kıvamına gelinceye kadar kısıka eteşte kaynatın ve ocaktan almanıxa yakın limon suyunu sıkın ve bir taşım daha kaynatıp bir kenara alın ve soğumaya bırakın.( Şerbeti soğuk tatlı sıcak olucak)
  2. Hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve azar azar un ilaveside yaparak kıvamında bir hamur yoğurun.
  3. Hamuru iki parçaya ayırın ve birini 3-4 milim merdaneyle açın.
  4. Açılan hamurdan çay bardağıyla yuvarlak şekiller çıkartın.
  5. Yukardan verdiğim linklerde görüğünüz gibi 5 yuvarlak hamuru uçları birbirinin üzerlerine gelicek şekilde üst üste koyun ve rulo yapın.
  6. Yaptığınız ruloyu bıçakla yavşaça tam ortadan kesin ve ikiye ayırın.
  7. Tüm hamura bu şekilde  şekil verdikten sonra yağlanmış tepsiye yerleştirin ve önceden 180 derece ısınmış fırında kızarana kadar pişirin.
  8. Fırından çıkan tatlıya hemen şerbetini verin.
  9. Arada tesideki şerbetten kaşıkla tatlının üzerlerine gezdirin ki züerine yumuşasın ama benim gibi kıtır kalsın derseniz gerek yok.
Afiyet olsun.


 


İncele !

MAHLEPLİ DÜĞÜM POĞAÇA

MAHLEPLİ DÜĞÜM POĞAÇA

 
Miss gibi kokusuyla,puf puf kabaran bir poğaça,her mayalıda olduğu gibi sıcak sıcak yenirse tadına doyum olmuyor..:))
Ben hamurun yarısını peynirli,diğer yarısınıda uğraşmak istemediğim için hamura peynirsiz olarak düğüm atıp  sade yaptım."Hiç uğraşamam"derseniz,bildiğimiz poğaça şeklide verip yumuşacık poğaçalar yapabilirsiniz..

Malzemeler :
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta akı içine (sarıları üzerine)
  • 1 paket yaş maya (42 gr)
  • 3 yemek kaşı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 dolu tatlı kaşığı mahlep
  • Aldığı kadar un ( hafif ele yapışan bir hamur olmalı)
İç malzemesi :
  • Lor veya peynir
Malzemeler:
  1. 1 bardak ılık suyun ( sıcağa yakın)  içinde maya eritilir ve bir kabın içine dökülür.
  2. Diğer sıvı malzemelerde ilave edilip karıştırılır.
  3. Yumurta akı ve şekeri,tuzu,mahlebi ilave edilip karıştırıldıktan sonra azar azar un ilave edilerek yumuşak,hafif ele yapışan bir hamur yoğrulur.
  4. Hamurun üzeri bir bezle kapatılıp 2 katı olana kadar mayalandırılır.
  5. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp elle bastırılır açılır.( ele yapışırşa tezgaha hafif un serpilebilir)
  6. iç malzemesini koyduktan sonra hamur rulo yapılır,yavaşça bastırılıarak uzatılır ve açılmaması için kenarları bastırılır.
  7. İç malzeme kullanmak istemezseniz hamurdan parça kopartılıp elimzle yuvarlanarak uzunlamasına şerit yapılır ve düğüm atılır.
  8. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir ( sık sık yerleştirmeyin kabaracağı için yapışabilir )ve tekrar yarım saat mayalanmaya bırakılır.
  9. İkinci kez mayalanam poğaçalar üzerlerine yumurta sarısı sürülerek (yumurta sarılarına 2 tatlı kaşığı su lave edip karıştırın)  önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun



    İncele !

    CEVİZLİ KURABİYE

    CEVİZLİ KURABİYE

     
    Herkes için musmutlu bir hafta olsun..:))
    Tavşan kanı demlenmiş çayın yanına,güzel bir kurabiye tarifide olsun..:))
    Şöylee bol cevizlisinden:))
    Ayrıca Buraya tıklayıp sayfayı beğenirseniz beni Facebook'ta takip edebilirsiniz.

    Malzemeler :
    • 250 gr tereyağ veya margarin (  oda sıcaklığında)
    • 1 su bardağı +2 yemek kaşığı pudra şekeri
    • 1 yumurta sarısı ( akı üzerine)
    • 1 su bardağı ceviz
    • 1 silme tatlı kaşığı mahlep
    • 1 pk kabartmaz tozu
    • 1 pk vanilya
    • Aldığı kadar un
    • Üzeri için susam
    Hazırlanışı :
    1. Un ve ceviz hariç tüm malzemeler bir kapta karıştırılır.
    2. Cevizi ilave edilip tekrar karıştırılıdktan sonra azar azar un ilavesi yapılarak set bir hamur yoğrulur.
    3. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve önce yumurta akına sonra susama bulanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir.
    4. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir.
    Afiyet olsun.



    İncele !

    HAYDARİ

    HAYDARİ

     
    Geçen sene fotoğrafını çekmiştim haydarinin ve çektiğim diğer 50 pozunu beğenmeyip sildikten sonra sadece bu fotoğrafı kalmıştı ve bunuda hangi klasöre attıysam bulamamıştım.
    Dün kasıp duran bilgisayarımı kurcalayıp,temizlerken bu fotoyu bulunca pek bi sevindim.
    Fotoğraf hazır,tarifte kısa..:))
    Demek ki bu haftayı tek bir tarifler geçiştirmek yok..:)

    Özellikle yazın soğuk,soğuk çok severim haydariyi..İçine dereotu ilave edenlerde olduğu gibi peynirsizde yapılabiliyor ama bu hali bizim damak tadımıza daha uygun..
    Tarife geçmeden önce Buraya tıklar ve sayfayı beğenirseniz beni Facebook'ta da takip edebilirsiniz.

    Malzemeler:
    • 2 su bardağı süzme yoğurt veya içine temiz bir bez veya kağıt havlu serilmiş bir süzgecin içinde yoğurt bir süre bekletilirse suyu süzülür ve süzme yoğurt elde edebilirsiniz.Ben genelde böyle yapıyorum.
    • Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
    • 2 diş sarımsak
    • 1 tatlı kaşığı kuru nane
    • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağ
    • Tuz
    Hazırlanışı :
    1. Yoğurt ve zeytinyağ karıştırılarak kıvamı biraz inceltilir.
    2. Peynir çatalla ezildikten sonra yoğurda ilave edilip tekrar karıştırılır.
    3. Ezilmiş sarımsaklar,tuz,nanede ilave edildikten ve iyice karıştırıldıktan sonra servis tabağına alınır.
    4. İsteğe göre üzerini tekrar nane sarpilebilir.
    Afiyet olsun.

    İncele !

    PATATESLİ AY ÇÖREĞİ

    PATATESLİ AY ÇÖREĞİ

     
    Geçen haftaki Haşhaşlı burma çörekten sonra yine en az onun kadar lezzetli bir çörek tarifi daha:))
    Yumuşacık ve her mayalıda olduğu gibi sıcak sıcak yenirse lezzetine
    doyulmayan bir çörek..:))
    Ben ay çöreğini,birkaç değişiklikle daha önce paylaştığım  Açma hamurundan yaptım .
    Denemek isteyenler için mutlu ve huzurlu bir hafta dileyip hemen tarife geçiyorum.:)
    Ayrıca beni Facebook'ta takip etmek isterseniz Buraya tıkladıktan sonra sayfayı beğenebilirsiniz:)

    Malzemeler :
    • 2 yumurta beyazı ( sarılar üzerine )
    • 1 su bardağı sıvıyağ
    • 1 su bardağı süt
    • 1 su bardağı su
    • 1 pk yaş maya (42 gr)
    • 5 yemek kaşığı şeker
    • 2 tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı mahlep
    • 7 veya 8 su bardağı un  (aldığı kadar)

    İç malzemesi :
    • 4 Adet patates
    • 1orta boy soğan
    • 1 tatlı kaşığı salça
    • Karabiber ve tuz
    Hazırlanışı :
    1. 1 bardak ılık suda maya eritilir ve un hariç tüm malzemeler karıştırılır.
    2. Unuda azar azar kontrollü bir şekilde ilave edilerek yumuşak,ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
    3. Hamurun üzeri örtülür ve iki katına çıkana kadar mayalanması beklenir.
    4. Bu sırada önceden haşladığımız patatesleri eziyoruz ve soğanları az yağda sararana kadar kavuruyoruz.Kavrulan soğana salçayı,tuzunu ve karabiberinide ilave edip birkaç dakika daha kavurduktan sonra patatesleride ilave edip karıştırıyurz ve ılıması için bir kenarda bekletiyoruz.
    5. Mayalanan hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartılır ve elle  açılır.
    6. Hamurun ortasına patatesli malzemeden bir miktar konur ve zarf katlar gibi önce hamurun bir kenarı malzemenin üzerine kapatılır daha sonra hamurun diğer tarafıda onun üzerine kapatılır.
    7. Kapatılan hamur kenarlarında bastırılarak yavaşça yuvarlanır ve iki ucu birbirine değecek şekilde ay şekli verilip kıvrılır.
    8. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye çörekler yerleştirilir ve tekrar mayalanması için yarım saat bekletilir.
    9. Mayalanan hamurların üzerine yumurta sarılısı sürlür ve susam serpilir.
    10. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
    Afiyet olsun.



    İncele !

    HAŞHAŞLI BURMA ÇÖREK

    HAŞHAŞLI BURMA ÇÖREK

     
     
    Bu nefiss haşhaşlı çörekler,hafta sonu kahvaltıda,ev halkı tarafından afiyetle yendiler.
    Tarifini Zeymuran arkadaşımdan aldım."Canım tarif için teşekkür ederim"
    Ben tarifte birkaç değişiklik yaptım ve yapılış aşamalarını malesef fotoğraflayamadım.Bunun için  arkadaşımın sayfasını ziyaret etmelisiniz:)
    Ayrıca daha önce paylaştığım Amasya çöreği tarifine Buradan bakabilirsiniz.
    Beni Facebook'tan takip etmek isterseniz  Buraya tıkladıktan sonra sayfayı beğenmelisiniz:)

    Malzemeler :
    • 6 -7 su bardağı arası un
    • 2 tatlı kaşığı tuz(tepeleme değil)
    • 2 tatlı kaşığı şeker
    • 1 paket yaş maya ( 42 gr)
    • 1 su bardağı süt ( ılık)
    • 1 buçuk su bardağı su (ılık)
    • İç malzeme:
    • 1su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
    • 1 su bardağından 1 parmak eksik haşhaş
    • Yarım su bardağı ceviz ( ben kullanmadım )
    Hazırlanışı :
    1. Su ve süt eli yakmayacak derecede ısıtılır oda sıcaklıgında maya ve şeker eklenerek içerisinde eritilir.
    2. Un yogurma kabına konulur tuz eklenır yavas yavas su süt maya şeker karışımı eklenerek ele yapışan yumusak bır hamur yogurulur.
    3. Hamur 6 bezeye ayrılır ve her biri genişçe bir tabak büyüklüğünde açılır( hafifçe un serpersek açarken yapışmaz )
    4. Ayrı bir kapta sıvıyağ,haşhaş  karıştılırlır.
    5. Bezeler üçer üçer 2 ye ayrılır.
    6. Birinci bezenin üzerine haşhaşdan birkaç yemek kaşığı döküp yayılır ve üzeine isteğe göre ceviz serpilir ve üzerine ikinci tabak büyüklüğünde açılmış beze serilir ve yine haşhaş sürülür ve az miktarda ceviz serpilir ve son olarak üçüncü tabak büyüklüğünde açılmış beze üzerine kapatılır ve yine haşhalı karışımdan sürülüp merdaneyle yavaş yavaş açabildiğimiz kadar açlır.
    7. Açılan beze ortadan bıçakla kesilir.
    8. Kesilen hamur diğer yarısnın  üzerine yerleştirilir ve elimizle yavaşça tekrar açılır.
    9. Açılan hamur 3 parmak genişiliğinde şeritler halinde kesilir.
    10. Kestiğimiz her şeritin üzerine hafifçe elimizle bastırdıktan sonra bir ucundan sağa,diğer ucunda sola çevirerek burkulur ve yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
    11. Şeritler bitene ekadar aynı işlem tekrarlanır.
    12. Daha sonra kalan üç bezede aralarına haşhaş sürülerek diğer üç bezede yaptıklarımız tekrarlanır.
    13. Burkulan hamurlar tepsiye yanyana yerleştirildikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülür.
    14. Önceden 180 derece ısıtılmıl fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
    Afiyet olsun.



    İncele !

    DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

    DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

     
     
    Çayın,kahvemin yanına pek yakıştı bu damla çikolatalı kurabiyeler..:))
    Sert ve ağızda dağılan bir kurabiye denemek isteyenler için malzemelere geçmeden önce daha önce paylaştığım parça çikolatalı kurabiyelerin tarifine bakmak isteyenler Buraya tık tık..
    Ayrıca beni facebookta takip etmek isterseniz Buraya tıklayıp sayfayı beğeniyorsunuz..

    Malzemeler :
    • 200 gr oda sıcaklığında tereyağ veya margarin
    • 1 çay bardağı sıvıyağ
    • 3 yumurta
    • 1 su bardağı pudra şekeri
    • 1 çay bardağı fındık
    • 1 çay bardağı damla çikolata
    • 2 tatlı kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu rendesi
    • 1 pk kabartma tozu
    • 1 pk vanilya
    • Aldığı kadar un

    Hazırlanışı :
    1. Un ve damla çikolata hariç tüm malzeme bir kapta karıştırılır.
    2. Azar azarvun ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur.
    3. En son çikolataları ilave edilip hamura karışana kadar yoğrulur.
    4. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir.
    5. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirilir.
    Afiyet olsun.



    İncele !

    KURU BİBER KIZARTMASI

    KURU BİBER KIZARTMASI

     
    Yoğurtlu kuru biber kızartması, siyah zeytin ve köy ekmeği,nasılda yakışıyor birbirine..:))
    Biberlerin yağıyla karışmış sarımsaklı yoğurda,ekmeği bandıra bandıra yemek gibisi yok..:))
    Birde yanında sıcacık çay..Offf ki offf..:))
    Bunlar yazın kuruttuğum ince ve çok acı biberler ama daha etli ve acısız olanlarıda var ama ince ve çook acı olanları daha çok seviyorum ve bazen kuru patlıcanlarla birlikte karıştırarak kavuruyorum.Öyle  daha da lezzetli ve tehlikeliler çünkü yerken ekmek olayını epey abartıyorum..:)) Bilmeyeni yoktur ama,varsa da onlar için gelsinnn tarif..:))

    Beni facebookta takip etmek isteyenler buraya tıkladıktan sonra sayfayı beğeniyoruz..:)))

    Malzemeler :
    • Kuru biber ( 20-25 adet )
    • Yoğurt
    • 3- 4 yemek kaşığı zeytinyağ 
    • 2 diş sarımsak ( isteğe göre)
    • Tuz
    Hazırlanışı :
    1. Kuru biberler suda yıkandıktan sonra tuzlu kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.
    2. Sudan çıkartılır ve süzgeçte süzülür.
    3. Tavaya yeterince yağ döküp kızdırdıktan sonra biberler biraz kavrulur.( Kızartma yapar gibi bol yağda kızarmayacak,az yağda karıştırarak kızartılacak)
    4. Sarımsaklar ezildikten sonra yoğurtda tuz serpilip karıştırılır ve kızaran biberlerin üzerine dökülüp servis edilir.
    Afiyet olsun.


    İncele !

    TAVUKLU ACEM PİLAVI

    TAVUKLU ACEM PİLAVI

     
    Uzun zaman önce yapmıştım bu acem pilavını ve eşim çok beğenmişti ama ben İç pilavda olduğu gibi kuş üzümünden hoşlanmadığım için çok da severek yemedim ama seveni için lezzetide,görüntüsüde pek güzel bir pilav..:))
    Bu pilav için nette biraz gezindikten sonra malzemelerde küçük değişiklikler olduğu gibi pişirme şeklindede farklılıklar gördüm.
    Ben görüntüsünü garantiye almak için tüm malzemeyi tencereye yerleştirip pişirdikten somra ters çevirmek yerine,pilavı pişirip nohutu ve tavuk etini sonra ilave edip ters çevirdim..
    Tercih sizin..:))
    Tarife geçmeden önce  daha önce paylaştığım pilav tariflerine göz atmak isteyen olursa..:))
    Ali Paşa pilavı için Tık Tık..
    Meyhane pilavı için Tık Tık..
    Havuçlu pilav için Tık Tık..

    Ayrıca beni Facebook sayfamdan takip etmek isteyenler Buraya tık tık..:))

    Malzemeler :
    • 2 su bardağı pirinç
    • 1 küçük kuru soğan
    • 1 tavuk  haşlanmış göğsü
    • 2 orta boy havuç
    • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
    • 1 su bardağı haşlanmış nohut
    • Tuz ve karabiber
    • 3 su bardağı tavuk suyu
    • 1 yemek kaşığı tereyağ ve 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
    Hazırlanışı :
    1. Öncelikle akşamdan ıslatılmış nohutu ve tavuk göğsünü haşlıyoruz.
    2. Pirinçleri yarım saat kadar tuzlu sıcak suda bekletiyoruz.
    3. Haşlanan nohutun suyunu süzüp, yine haşlanan tavuk göğsünü didikleyip bir kenarda bekletiyoruz.Tavuk suyuda pilavda kullanılacak.
    4. Kuş üzünlerini 5 dakika sıcak suda bekletiyoruz.
    5. Sıvı yağda minin doğradığımız soğanı birkaç dakika kavuruyoruz ama çok değil daha havuç ve pirinçlede kavrulacak..
    6. Soğanlara incecik kestiğimiz havuçları ilave edip biraz daha kavuruyoruz.
    7. Pirinçleri  tuzunu ilave edip pirinçler şeffaflaşana kadar kavuruyoruz.
    8. Sıcak tavuk suyunu,tereyağını karabiberini ve süzdüğümüz kuş üzümlerinide ekledikten sonra karıştırıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişriyoruz.
    9. Pişen pilavın üzerine kağıt havlu veya bir örtüyle kapatıp demlendiriyoruz.
    10. Derin bir kabın kenarlarına didiklediğimiz tavuk etlerini yerleştiriyoruz.
    11. Kabın ortasınada nohutları yerleştirip üzerlerine demlenen pilavımızı yavaşça döküp kaşıkşa hafif bastırarak her yerine eşit gelicek şekilde düzeltiyoruz.( ben cam derin ve yuvarlak borcam kap kullandım )
    12. Kabı servis edeceğimiz tabağın üzerine dikkatlice ters çeviriyoruz ve servis ediyoruz.
    Afiyet olsun.



    İncele !

    BALKABAKLI ÇİKOLATALI KEK

    BALKABAKLI ÇİKOLATALI KEK

     
    Balkabağı  tatlısından burdan bakabilirsiniz sonra özelliklede bir yemek bloğunuz varsa balkabaklı kek yapmadan olmaz sanırım..Yapmaya niyetiniz yoksa bile bloglarda balkabaklı kekleri gördükten sonra kendinizi mutfakta kek için kabak eziyorken bulabilirsiniz..:))En azından benim için öyle oldu..
    Nemli keklerden hoşlananlar için nefisss bir kek..:))
    Tarife geçmeden önce fotoğraflarımla ilgili gelen birbirinden güzel yorumlarınız
     için ne kadar teşekkür etsem az..:))
    İnanılmaz mutlu oluyoruuuum ..:))Çok teşekkür ederim.
    Ayrıca beni buraya tıkladıktan sonra sayfayı beğenip facebook'tada takip edebilirsiniz.


    Malzemeler :
    • 4 yumurta ( oda sıcaklığında )
    • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
    • 1 buçuk su bardağı şeker(tatlıdan ayırsığınız kabağı kullanmayacaksanız şekeri arttırmalısınız)
    • 1 su bardağı kabak püresi
    • 1 tatlı kaşığı tarçın
    • 2 yemek kaşığı kakao
    • 2 su bardağı un (bardak ölçüsüne göre değişebileceği için arttırılabilir)
    • 1 pk kabartma tozu
    • Yarım çay kaşığı karbonat
    Üzeri için 1 pk bitter çikolata sosu
    400 gr süt

    Hazırlanışı :
    1. Ben tatlıdan kalan kabağı kullandım ama kullanmayacak olanlar kabağı suda yumuşayana kadar haşladıktan sonra süzüp çatalla ezerek püre haline getiriyoruz.(ezerken eğer suyuda çıkarsa o suyuda süzerseniz çok daha iyi olur)
    2. Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri krema haline gelene kadar çırpıyoruz.
    3. Sıvıyağını döküp çırpmaya devam ediyoruz.
    4. Kabağınıda ilave edip iyice kaırşına kadar çırpıyoruz.
    5. Tarçını,unu( undan 2 yemek kaşığı ayırıyoruz),kabartmaz tozunu ve karbonatınıda eleyerek ilave edip yavaş yavaş çırpıyoruz.
    6. Karışımın yarısını ayrı bir kaba alıyoruz ve bir yarısına kakao ilave edip çırpıyoruz.
    7. Diğer yarısınada ayırdığımız unu ilave edip çırpıyoruz ve her iki karışımıda aynı kıvama getiriyoruz.
    8. Kakaolu karışımı yağladığımız kek kalıbının altına döküyoruz.
    9. Üzerinede sade olan diğer yarısını döküp bir çatalı çok hafif batırıp çıkarıyoruz.
    10. Önceden 170 derece ısınmış sırında ilk 20 dakika kapağını açmadan içine batırığımız kürdan temiz çıkana kadar pişiriyoruz.
    11. Kek pişreken paketteki çikolata sosu 400 gr sütle pişirdikten sonra arada karıştırarak soğutuyoruz.
    12. Pişen keki ıldığında  ters çevirerek kalıptan çıkartıyoruz ve üzerine soğuyan çikolata sosunu döküyoruz.
    Afiyet olsun.



    İncele !

    TAHİNLİ KURABİYE

    TAHİNLİ KURABİYE


    Tahinli kurabiyeyi bloğunda paylaşmayan bir ben kaldım heralde..:))
    Defalarca yaptım  ve fotoğrafınıda çekmiştim aslında ama pek istediğim gibi olmamıştı..
    Bu defa,bu lezzete yakışan bir fotoğraf oldu galiba..:))
    Umarım beğenirsiniz..:))

    Ayrıca beni Facebook sayfamdan takip etmek isteyenler tık tık ..




    Tahinli  Kurabiye İçin Malzemeler :
    • 1 Su bardağında 2 parmak eksik tahin
    • 1 Su bardağı sıvı yağ
    • 1 Su bardağı pudra şekeri
    • 1 Çay bardağı ceviz
    • 1 pk vanilya
    • Aldığı kadar un
    Hazırlanışı :
    1. Un hariç diğer malzemeler bir kapta karıştırılır
    2. Azar azar un ilaveside yapılarak yumuşak bir hamur yoğrulur.
    3. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir.
    4. Önceden 180 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirilir.( fotoğrafta göründüğünden daha az pembeleşmeli )
    5. Pişen kurabiyeler soğuduğunda tepsiden alınarak servis edilir.
    Afiyet  olsun.





    İncele !