Glazür kahveli kakaolu muhallebi

Glazür kahveli - kakaolu muhallebi
?Glazür kahveli - kakaolu muhallebi
Malzemeler;


8 su bardağı taze süt,(yaklaşık 2 litre)
4 yemek kaşığı mısır nişastası,
1 yemek kaşığı pirinç unu,
10 yemek kaşığı şeker (2 su bardağı),
2 yemek kaşığı kakao,
1 yemek kaşığı glazürlü kahve,

Yapılışı;

Bir tencereye önce sütümüzü, mısır nişastamızı, pirinç unumuzu, şekerimizi koyup yavaş yavaş şekerimiz eriyene kadar karıştıralım. Kakaomuzu ilave ededlim. Topaklanmaması için hızlı hızlı karıştıralım. Ocağımızın altını kısalım. Koyulaşmaya başladığında eritilmiş glazürlü kahvemizi ilave edip karıştırmaya devam edelim.
Koyulaşmaya başlayıp mis gibi kahve kokusu çıkınca ocağımızın altını kapatalım.
Kaselerimize döküp biraz dinlendirdikten sonra soğuması için buzdolamıza koyalım. Soğuduğunda üzerini süsleyip afiyetle yiyelim. (Biz üzerini süslemeye fırsat bulamadık. Daha doğrusu daha soğumadan hepsini tükettik. Kızım ve oğlum çok beğendi. Umarım sizlerde beğenirsiniz.Mis gibi kahve tadı yayılıyor..)
Glazür kahveli - kakaolu muhallebinin şifası;
1. Kişinin kendisini iyi ve enerjik hissetmesini sağlar,2. Anne sütünü artırır,3. Küçük çocukların iştahını açar,4. Başağrısını hafifletir.5. Halsiz, ve dermanı eksik olanlara fayda sağlar.?

İncele !

Kelem dolması Beyaz lahana dolması

Kelem dolması (Beyaz lahana dolması)
KELEM DOLMASI (BEYAZ LAHANA DOLMASI)

Malzemeler;

1000 gr. kelem yaprak  (beyaz top lahana,)
750 gr. yağsız kıyma,
2 adet orta boy soğan,
1 çay bardağı pirinç,
1/2 çay bardağı bulgur,
1/2 demet maydanoz,
1 yemek kaşığı domates salçası,
2 yemek kaşığı tereyağı,
Karabiber, tuz, kuru nane,

Yapılışı;

Bir tencereye su ve tuz koyup kaynatalım. Beyaz top lahanamızı ortadan ikiye bölüp tencereye yerleştirelim. Bir taşım kaynatalım. Lahanalarımızı tencereden çıkarıp içerisinde soğuk su olan başka bir kabın içerisine koyarak soğutalım.
? Soğanlarımızı ince doğrayıp derince bir kaba koyalım.İçerisine kıymamızı, pirincimizi, bulgurumuzu, ince kıyılmış maydanozumuzu, nane, tuz ve karabiberi koyup karıştıralım.
Lahana yapraklarını dolma sarılacak büyüklükte parçalara ayıralım. Her bir parçaya kıymalı içten koyup sigara sarar gibi saralım.

Tencerenin altına kalın damarlı lahana yapraklarını koyalım üzerinede sardığımız dolmaları dizelim.
Dizme işlemi bittiğinde sulandırılmış salçamızı ve tereyağımızdan ileve edip 2 su bardağıda su ilave edip üzerine düz bir tabak çevirip orta bir ateşte pişirelim. Piştiğinde servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.
KELEM DOLMASININ ŞİFASI;

1. Ses kısıklığına iyi gelir.
2. Sinir ağrılarında, spazm, sinir yorgunluğunda faydalıdır.
3. Kansızlığı giderir.
4. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında faydalıdır.
5. Cinsi arzuyu ve meniyi artırır.
6. Kalp çarpıntısında ve uykusuzlukta faydalıdır.


İncele !

Lemis gözleme ıspanaklı lor peynirli

Lemis (gözleme) ıspanaklı - lor peynirli
Lemis (gözleme) ıspanaklı - lor peynirli
Malzemeler;
Hamuru için;
4 su bardağı un,2 su bardağı su,
Tuz,

İçi için;

1 kg ıspanak,
2 yemek kaşığı tereyağ,
2 adet soğan,
1/2 kg lor peyniri,
1 demet maydanoz,
Tuz, karabiber

Yapılışı;

Yoğurma kabımızda un su tuz ile ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım. Hamurumuzun üzerine ıslak bir bez koyarak yaklaşık bir saat dinlendirelim.
Hamurumuz dinlenirken soğanlarımızı ince doğrayıp ıspanaklarımızı hafif kavuralım. Tuzunu karabiberini ekleyelim. Ayrı bir kabta maydanozlarımızı da ince bir şekilde keselim. Lor peynirimize ilave edip karıştıralım.Dinlenen hamurda küçük bezeler koparıp önce merdane ile bir tabak büyüklüğünde açalım.  o görevi kızım yaptı. Daha sonra oklava ile biraz daha büyütelim. Eşimde oklava ile büyüttü.
Lemislerimizi bahçemde ayaklı sobamda pişirdim. Pişirmeden önce sobamızın üzerini fırça yardımı ile temizledim. Küçük ağaç dalları ile sobamı tutuşturdum.
Bu arada lemislerin iç malzemeleri konulmaya başladı. Hem ıspanaklı, hemde lor-maydanoz karışımlı içlerimizi kullanara hazırlamaya başladık.
Katlanan hamurların kenarlarının parmakla bastırıp açılmasını engelleyelim.
Hazırlanan lemislerimizi hızlı bir şekilde sobamızda alt üst kızartalım.

Alt üst kızaran lemislerimizin üzerine tereyağ sürerek bir teknede üzerine bir örtü örterek soğumasını engelleyelim. Çayla yada bol köpüklü yayık ayranı ile afiyetle yiyelim.
Lemisin şifası;

1. Anne sütünü artırır.
2. İştah açar.
3. Yorgunluk, ahlsizlik şikayetlerine iyi gelir.
4. Kişinin kendini mutlu hissetmesini sağlar.

İncele !

Acı biberli domatesli kışlık sos

Acı biberli domatesli kışlık sos
ACI BİBERLİ DOMATESLİ KIŞLIK SOS

Acı biberli domatesli kışlık sos yapımını tekrar yayınlıyorum. Sağolsun tüm arkadaşlarım ve dostlarım çok yoğun ilgi gösterdiler. Yaptığım bu sosun tüm malzemelerini bahçemden toplamıştım. Fakat bu sene bahçemde meyve çok oldu ama sebzelerimden fazla ürün alamadım.
Önce domateslerin kabuklarını soydukRobotta çekmek için domatesleri biraz doğradık
Robata çekip iyice parçaladık.
Bir bardak hakiki zeytinyağı. Gerçekten çok hakiki kaynanamın Bursa Orhangazide yetiştirdiği zeytin ağaçlarından topladığı zeytinlerin küçüklerinden yaptığı ve hersene gönderdiği zeytinyağı (Bende sağlık için her sabah aç karnına bir çay kaşığı içiyorum)
Büyükçe bir tencereye önce bir çay bardağı zeytinyağını ardından robota çekilmiş domatesleri koyuyoruz.Maydanozları temizledik
Bir büyük baş sarmısağı soyup kabuklarında çıkardık.
Hepsini robottan geçirdik.Çok ince incede doğrayabilirdik ama robottan geçirmek daha kolay geldi.
Robottan çekilen maydanoz ve sarmısakları büyük tencereye domateslerin üzerine koyalım. 2 yemek kaşığı kalın tuz (kayatuzu), 1/2 çaybardağı kendi bahçemizden yaptığımız elma sirkesi koyup tencereyi ateşin üzerine koyalım. Aslında biz bu işlemi bahçemizde yaktığımız ateşin üzerinde yapıyorduk ama bugün hava çok rüzgarlı ve kapalı heran yağış gelebilir.
Domatesli, maydanozlu,sarmısaklı sos kaynamaya başladığında saplarından temizlenmiş yıkanmış biberlerimizi tencereye koyalım. Yaklaşık 15-20 dakika hepsini birlikte karıştıralım.
Önceden hazırladığımız kavanozlara sıcak sıcak doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirelim.
Kapağı kapanan kavanozları bir örtü üzerine ters çevirelim. Ve hertarafını saralım. Kavanozlar soğuyana kadar (yaklaşık birgün) hiç dokunmayalım. Soğuduğunda kapakların içe batdığında işlem tamamdır.Kavanozlar tutmuştur. Kışın yemek üzere kilere kaldıralım.









?

İncele !

Tavuk Şinitzel

Tavuk Şinitzel
?Tavuk ŞinitzelMalzemeler;

1 kg. tavuk eti fileto şeklinde hazırlanmış
1 su bardağı galete unu,
1 su bardağı un,
2 adet yumurta,
Tuz
Kızartma için sıvıyağ,

Yapılışı;

Fileto şeklinde hazırlanmış tavuk etlerimizi öncelikle temiz yıkayıp yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.
?Dinlenen tavuklarımızı önce hafif tuzlanmış unumuza batırıp her iki tarafının unlanmasını sağlıyoruz.
?Daha sonra unlanan tavuk filetolarımızı önce çırpılmış yumurtaya batırıyoruz. Yumurtaya batırılan tavuklarımızı galeta ununa batırıyoruz ve iyice tavuk filetolarımızın üzerine yapışmasını sağlıyoruz.(Ben galeta unu ile mısır ununu karıştırıp daha iyi yapışmasını sağladım.)
?
Sıvı yağımızı tavamızda kızdırıp tavuk şinitzellerimizi arkalı önlü kızartıyoruz.
Kızaran şinitzelimizi servis tabağımıza alıp afiyetle yiyoruz.

Tavuk Şinitzel'in Şifası;

01. Güç ve enerji verir.
02. Hazmettiricidir.

03. Erkek sağlığına faydalıdır.

04. İdrar söktürücüdür.
 
05. Kan şekerinin yükselmesini önler.
06. Vücudu kuvvetlendirir, kan yapar.
07. Zayıflamak isteyenlerin vazgeçilmez yemeğidir.


İncele !

Pişmiş sebzeli hamsi buğulama

Pişmiş sebzeli hamsi buğulama
?PİŞMİŞ SEBZELİ HAMSİ BUĞULAMA 
Malzemeler;

1 kg taze hamsi,
1 adet ortaboy patates,
1 adet havuç,
1 adet kırmızı yağbiberi,
2 adet yeşil biber,
2 adet orta boy kurusoğan,
3 adet domates,
1/2 adet limon dilimleri,
1/2 çay bardağı sıvıyağ,
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz,
1 çay bardağı su,
Tuz,

Yapılışı;

Hamsilerimizi alırken taze olmasına dikkat edelim. Gözleri parlak yüzgeçleri kırmızı kanlı ve üzeri pırıl pırıl parlayan hamsi taze demektir.
?Hamsilerimizi kılçıklarınıda çıkararak temizleyelim. İyice yıkayalım. Kevgir içerisinde sularını süzmesi için bekletelim.
?Tavamızda sıvıyağımız üzerine önce soğanlarımızı kavurmaya başlayalım. Ardından incecik kestiğimiz biberlerimizi, havucumuzu, patatesimizi ekleyip iyice kavuralım.
?Üzerine domateslerimizi rendeleyip koyduktan sonra tavamızın üzerini kapatalım sert olan sebzelerimiz biraz yumuşamaya başlayana kadar pişirelim. Eğer susuz kalırsa biraz su ekleyelim.
?Fırına vereceğimiz tepsinin en altına bir sıra hamsi dizelim. ?Arasına pişmiş olan sebzelerimizden koyalım üzerine ince kıyılmış maydanozlarımızı serpip tekrar hamsilerimizi dizip bitirelim. Çok az sıvıyağ ve pişmiş sebzelerin suyunuda üzerine dökelim. Eğer suyu az ise biraz daha ekleyebiliriz. En üstte dilimlenmiş limonlarımızı dizip,
?Önceden ısıttığımız fırınımıza verip hamsiler pişene kadar yaklaşık 15 dakika fırınladıktan sonra servis tabağımıza alıp afiyetle yiyelim.

PİŞMİŞ SEBZELİ HAMSİ BUĞULAMANIN ŞİFASI;

01. Kalp ve damar hastalıklarından koruyor.
02. Zeka gelişimine faydalıdır.
03. Migren ve deprosyana iyi gelir.
04. Kanı inceltir, kan basıncını ayarlar.
05. Kemik erimesi rahatsızlığına iyi gelir.
06. Kansızlığa iyi gelir.
07. Göz rahatsızlıklarına iyi gelir.

İncele !

İrmikli Kurabiye

İrmikli Kurabiye
İRMİKLİ KURABİYE TATLISIMalzemeler
100 gr. tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)2 adet yumurta1/2 su bardağı toz şeker1 su bardağı irmik1 paket kabartma tozuorta sertlikte olucak kadar un ilavesi
Şerbeti
3 su bardağı şeker4 su bardağı su1/4 limon suyu
Yapılışı;
Hamurumuzu yoğurup 5 dk. dinlendirelim.  Şerbetimizi  5-6 dakika kaynatıp soğutalım. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyalım. ( Ben elle şekillendirdim) Şekillendirme kalıbı ile de şekillendirebiliriz. Hafif yağlı tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkarıp soğuk şerbeti döküp üzerini kapatalım. Soğuduğunda üzerine hindistan cevizi rendesi döküp servis yapıp afiyetle yiyelim
İRMİKLİ KURABİYE TATLISININ ŞİFASI
01. Erkek sağlığına faydalıdır.02. Anne sütünü artırır.03. Kilo almaya yardımcı olur.04. Vücudun kuvvetini artırır.
05. Kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar.


İncele !

Karnabahar suflesi

Karnabahar suflesi

?Karnabahar suflesi
Malzemeler;

300 gr. karnabahar,(haşlanmış)
4 adet yumurta,
1/2  çay bardağı süt,
150 gr tuzlu peynir,
2 yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı tereyağ
Kekik,

Yapılışı;

Yumurtaları derin bir kaba kıralım. Üzerine süt, kekik ve 2 kaşık unu ekleyip el blenderi ile iyice karıştıralım.
?
Sufleyi yapacağımız kabın içini ister yağlı kağıt serip hazırlıyalım. İster sede iyice yağlayıp(ben yağladım),  haşladığımız karnabaharları yerleştirelim.
Üzerine tuzlu peynirimizi serpelim.Yumurtalı kekikli karışımımızı üzerine dökelim. Tereyağımızı üzerine koyalım.Önceden ısıtılmış fırınımızda üzeri kızarana kadar pişirelim. Düz bir tabağa ters çevirelim. Biraz soğuduktan sonra dilimleyip afiyetle yiyelim.  ?Karnabahar suflesinin şifası;

01. Vücudumuzu güçlendirir.
02. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.
03. Sinirleri kuvvetlendirir. Beynin çalışmasını destekler.
04. Cinsel gücü ve isteği arttırır.
05. Şeker hastalığında ve romatizmada faydalıdır.
06. Kolesterolü düşürür. Kalp hastalıklarında şikayetleri azaltır.
07. Kabızlığı giderir ve idrar söktürür.

İncele !