Esmer Alman Ekmeği

16 Haziran 2013 Pazar

Sosyete Yemek Tarifleri

Esmer Alman Ekmeği.


O kadar çok un çeşidi var! Kimi zaman ben bile şaşırıyorum. Alman ekmeğini çok severim. Hamuruna tuz eklenmeyen ender ekmeklerden. Yerli firmaların Alman ekmeği unu ürettiğini de yeni öğrendim. Gerçek esmer "Alman Ekmeği" lezzetinden bir farkı olmadı veya çok yaklaşık oldu. Fırın taşını kullanmaya başlamış oldum. Bu taşta pişen ekmeklerin lezzeti gerçekten çok farklı. Her gün değişik ekmek pişirmek ve yemek çok eğlenceli. Bu tarif yine "Ekmek Sanat"ı web sitesinden.
MALZEMELER:
410 gram alman ekmeği unu (doğalsan un)
230 gram ılık su
5 gram şeker
5 gram instant maya
YAPILIŞI:
1- Un, maya ve şekeri yoğurma kabında çırpacakla iyice karıştıralım. Ilık suyu ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. 10 dakika yoğurduktan sonra mayalanacağı kabın içine yerleştirip üzerini naylonla örtelim. Sıcak bir yerde (kalorifer peteği üzerinde 70 dakika) mayalandıralım.
2- Süre dolunca unlanmış tezgaha alıp hamuru ikiye bölelim. Yuvarlak şekil verelim. 10 dakika üzeri pamuklu bir bezle örtülü olarak dinlendirelim.
3- Hamurları elle açarak zarf şeklinde katlayalım. Somun şekli verelim. İkinci mayalanma için sıcak bir yerde mayalanmasını  sağlayalaım (kalorifer peteği üzerinde 40 dakikada mayalandı).
5- Hamura jiletle verevine çizikler atalım. Fırın taşını alttan ikinci rafa konmuş tel ızgaranın üzerine yerleştirelim. Fırını 230 dercede ısıtalım. Ekmekleri fırına atmadan yan duvarlara 10-15 kez su püskürtelim.
6- 230 derecede 10 dakika pişirelim. 5. dakika sonra tekrar su püskürtelim. Fırının ısısını 190 dereceye düşürelim. 35-40 dakika daha pişirelim. Fırından çıkarınca pamuklu beze sarıp tel ızgara üstünde soğutalım.



Benzer Konular

0 yorum:

Yorum Gönder