MAHLEPLİ DÜĞÜM POĞAÇA

2 Nisan 2013 Salı

Sosyete Yemek Tarifleri

MAHLEPLİ DÜĞÜM POĞAÇA

 
Miss gibi kokusuyla,puf puf kabaran bir poğaça,her mayalıda olduğu gibi sıcak sıcak yenirse tadına doyum olmuyor..:))
Ben hamurun yarısını peynirli,diğer yarısınıda uğraşmak istemediğim için hamura peynirsiz olarak düğüm atıp  sade yaptım."Hiç uğraşamam"derseniz,bildiğimiz poğaça şeklide verip yumuşacık poğaçalar yapabilirsiniz..

Malzemeler :
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta akı içine (sarıları üzerine)
  • 1 paket yaş maya (42 gr)
  • 3 yemek kaşı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 dolu tatlı kaşığı mahlep
  • Aldığı kadar un ( hafif ele yapışan bir hamur olmalı)
İç malzemesi :
  • Lor veya peynir
Malzemeler:
  1. 1 bardak ılık suyun ( sıcağa yakın)  içinde maya eritilir ve bir kabın içine dökülür.
  2. Diğer sıvı malzemelerde ilave edilip karıştırılır.
  3. Yumurta akı ve şekeri,tuzu,mahlebi ilave edilip karıştırıldıktan sonra azar azar un ilave edilerek yumuşak,hafif ele yapışan bir hamur yoğrulur.
  4. Hamurun üzeri bir bezle kapatılıp 2 katı olana kadar mayalandırılır.
  5. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp elle bastırılır açılır.( ele yapışırşa tezgaha hafif un serpilebilir)
  6. iç malzemesini koyduktan sonra hamur rulo yapılır,yavaşça bastırılıarak uzatılır ve açılmaması için kenarları bastırılır.
  7. İç malzeme kullanmak istemezseniz hamurdan parça kopartılıp elimzle yuvarlanarak uzunlamasına şerit yapılır ve düğüm atılır.
  8. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir ( sık sık yerleştirmeyin kabaracağı için yapışabilir )ve tekrar yarım saat mayalanmaya bırakılır.
  9. İkinci kez mayalanam poğaçalar üzerlerine yumurta sarısı sürülerek (yumurta sarılarına 2 tatlı kaşığı su lave edip karıştırın)  önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun



    Benzer Konular

    0 yorum:

    Yorum Gönder