Simit

Simit
HAFTANIN YEMEKLERİ-199

Herkese merhaba,

Yıllar önce Çernobil faciası nedeni ile annemin köşe bucak bizden kaçırdığı çayı nedense hiç sevemedim. Üniversite yıllarında kesin alışırsın dediler yok o zaman da alışamadım. Sizin anlayacağınız birşeyşerin yanında çay içmek gibi bir zevkim hiç olmadı ama bu ikili birçok kişi tarafından seviliyor...

Ben keyfini çıkartamam ama siz çayın yanında sıcacık simitinizi yapıp afiyetle yiyebilirsiniz :))

Bu arada tarif meşhur Mardan Palace Hotel'in şefi Mehmet Işık'ın tarifiymiş. 
Denemeli ve görmeli...

Simit

Malzemeler

250 gr un (yaklaşık 2- 2 ½ su bardağı)
1 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı ılık su (110 ml) yarım tatlı kaşığı
Tuz
¼ paket yaş maya (42 gr’lık paketin dörtte biri)
Tezgâhın üstünü yağlamak için: 3 yemek kaşığı zeytinyağı


Üstüne: Bolca susam büyük bir salata kasesi içinde su

Yapılışı

Ilık su, şeker, tuz, zeytinyağı ve unun birazı ile, boza kıvamında üre hazırlanır ve 10 dakika kabarmaya bırakılır. Kalan un eklenerek, katıca bir hamur yoğurulur. Hamur, normal ekmek hamurundan biraz daha koyu olmalıdır. (Yaklaşık 400 gr’lık bir hamurumuz oluyor.) Hamur, oda ısısında 10 dakika dinlendirilir. Hamurdan 100 gr’ lık 4 adet parçaya bölünür. Her parça, avuç içinde top yapılıp, beze haline getirilir. Bezeler tezgâh üzerinde 10-15 cm uzunluğunda rulo haline getirilir.

Tezgâh üstünde 10 dakika daha dinlenmeye bırakılır, Hamur biraz kendini salmalı ki, sonrasında yapacağımız uzatma işlemine direnci kalmasın. Tezgâhın üstü biraz zeytinyağı ile yağlanır. Her rulo, tezgâh üzerinde, ayrı ayrı, ileri-geri yassıltıp çekiştirilir. Uzatılır. Her biri yaklaşık 80-100 cm uzunluğunda ince bir ip gibi olmalıdır. Her ip, ikiye katlanır. Bu ikili, kendi içinde dolandırılarak burgu yapılır.

Birbirine burgu dolanmış olan bu hamurların uçları birleştirilerek halka (simit) halinne getirilir. Bir salata kasesine su konur. Başka bir kaba da bolca susam konur. Simitler önce suya bandırılıp çıkartılır. Susamlı kaba alınan simitler hafif yuvarlanarak, susamların simitlerin tüm yüzeyine bulaşması sağlanır. Simitler, fırın tepsisine, aralarına mesafe olacak şekilde, yerleştirilir. Fırın 35-40 dereceye ısıtılır. Kapatılır. (Fırın ısısı ılık olmalıdır).

Tepsi mayası için, simitler kapalı fırına konarak, 20 dakika, hafifçe kabarana kadar, tekrar mayalanmaya bırakılır. Simitler oda ısısına alınarak tekrar 10 dakika dinlendirilir. Bu esnada, fırın da 250 dereceye (yüksek ısıya) ayarlanarak ısıtılmaya başlanır. Tepsi mayası gelmiş olan simitler, çok iyi kızdırılmış, yüksek ısıdaki fırına atılıp her tarafı nar gibi kızarana dek kızartılır. Yaklaşık 8-9 dakikada pişiyor.




İncele !

Buzlu Tarifler

Buzlu Tarifler
HAFTANIN YEMEKLERİ-200

Herkese merhaba,

Sıcak yaz günlerinde pratik ve buz gibi lezzetler herkesin ilgisini çekiyor. Bugün tatlı tarifi yerine buzlu pratik tarif ve öneriler paylaşmak istedim.

Sevgiler, görüşmek üzere

Kahve Küpleri

* Önce kahvemizi yapıyoruz. Filtre kahve daha başarılı olabilir.
(Yanlız kahvenin bol olmasına özen gösterin)

* Hazırladığımız kahveyi buz kalıplarına döküp soğuyunca buzluğa kaldırıyoruz.

* Hzırladığımız buz kalıplarının üstüne soğuk su yada süt koyarak buzlu kahvemizi içebiliriz.








Dekoratif Limonata Buzları

Sıcak yaz günlerinde buz gibi bir limonataya kimse hayır diyemez. O halde hazırlayacağınız limonatalara renk ve lezzet verecek bu naneli buz küpleri mutlaka denemelisiniz.





İncele !

Kabak Kroket

Kabak Kroket
HAFTANIN YEMEKLERİ-201

Herkese merhaba,

Bazıları kabağı çok sevmez fakat ben çok severim. Hele market rafında taptaze su gibi kabakları görünce asla dayanamam kesin alırım.

Kabak mı kabakla ne yapabilirim ki yiyorsanız yanılıyorsunuz kabakla birsürü yemek, tatlı yada atıştırmalık yapabilirsiniz. İşte kabak kroket bunlardan biri...

Tarifimiz sihirliyemektarifleri.com sitesinden alıntıdır. Orjinal tarifte hardal ve mayonez içeren bir sos tarifi de vardı. Her ikisinden de hoşlanmadığım için ben yazmayacağım. Arzu eden tarifi siteden öğrenebilir. Bence yoğurtlu bir sos çok daha başarılı olur :))

Görüşmek üzere...

Kabak Kroket

Malzemeler

3 orta boy kabak
1 su bardağı ekmek kırıntısı
Yarım bardak rendelenmiş parmesan peyniri
1 çarba kaşığı baharat
2 yumurta

Yapılışı

Kabakları parmak formunda ve boyuna çubuklar oluşturacak şekilde kesin



Kabak çubukları süzgece koyun ve üzerine 1 yemek kaşığı tuz serperek yarım saat süzülmeleri için süzgeçte bırakın



Kabakları fazla tuzundan arındırmak için yıkayın ve iyice kurulayın

Öncelikle fırınınızı 220 dereceye ısıtın

1 su bardağı ekmek kırıntısı, yarım bardak parmesan rendesi ve 1 kaşık pizza baharatını karıştırın



Diğer bir kasede 2 yumurtayı kırın ve karıştırın, kabak çubuklarını önce yumurtaya sonra diğer karışıma bulayın



Fırın tepsinizi yağlı kağıtla kaplayın, kabak çubuklarını tepsiye dizin ve tepsiyi fırına verin. Pişmeleri 15 dakika alacaktır.







İncele !

Taze Fasülye Salatası

Taze Fasülye Salatası
HAFTANIN YEMEKLERİ-202

Herkese merhaba,

Tatil öncesi yoğunluk, tatil vs derken son 3 günü boş geçtim :((

Biraz kaytardım da sanırım :)))

Yahu bu hatun nerelere kayboldu, nerede bizim tariflerimiz diyenler telefonlara sarıldılar, söz verdiğim gibi tarifler aralıksız devam edeceğim bundan kelli :)))

Yanlız aile yanında anne yemekleri ile geçirilen 1 haftalık tatilde 2,5 kg alarak bir rekora imza attığımdan bu ara diyet tariflerle karşınızda olacağım. Yüksek kalorili tariflerime kızan diyetteki arkadaşlarıma da biraz light tariflerle moral veririm kendimle birlikte :)))

Sevgiler, görüşmek üzere


Taze Fasülye Salatası

Malzemeler

500 gram taze fasulye (yıkanmış, ayıklanmış, kenarları alınmış, ortadan ikiye kesimiş)
5 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez (tercih eden ilave edebilir. İlave edilirse salata çokta diyet olmaz :))
5-6 adet kornişon turşu
Bir avuç dolusu küçük parçalara ayrılmış ceviz
2-3 diş sarımsak
Tuz


Yapılışı

Taze fasulyeleri yeteri kadar suyla haşlayın, süzün kağıt havlu ile suyunu alıp kaseye alın.
Bir kabın içerisinde yoğurt, mayonez ve dövülmüş sarımsakları harmanlayın.
İçine küçük parçalara ayrılmış cevizleri ve küçük doğranmış kornişon turşuları ilave edin, tuzunu ayarlayın.
Yoğurtlu sos ve taze fasulyeleri harmanlayın, Cevizle süsleyin.


Afiyet olsun…



İncele !

Vişneli Çikolatalı Cheesecake

Vişneli Çikolatalı Cheesecake
HAFTANIN YEMEKLERİ-203

Herkese merhaba,


Kısacık ömrü ile sevenlerini hasretle bekleten vişne şu aralar manav ve pazarlardaki yerini aldı. Bu akşam kızıma vişnesuyu olmak üzere alınan vişneleri gördükçe vişneli bir tarif yayınlamadan edemedim :))


Vişne ve çikolata severlere duyurulur...


Afiyet bal şeker oldun efendim...


Vişneli Çikolatalı Cheesecake


Malzemeler


Tabanı için;
  • 2 bardak  rondoda çekilmiş Eti Burçak
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı şeker
Kreması için;
  • yarım lt süt
  • 3 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 200 gr labne peyniri
  • damla çikolata
  • vişne reçeli yada konservesi


Yapılışı


Bisküvilerimizi rondoda un gibi olana kadar çekiyoruz. İçerisine 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ve 1 yemek kaşığı şekeri ekleyerek karıştırıyoruz. Daha sonra yağlı kağıt yerleştirdiğimiz kabımıza bastıra bastıra yayıyoruz.

Yarım litre süt, 3 fincan un ve 3 fincan şekerimizi geniş bi tencerede kısık ateşte karıştıra karıştıra pişiriyoruz. (Koyu bir kıvamda olmasına ve topaklanma olmamasına dikkat edin) Soğuduktan sonra labne peyniri ekleyerek 3-4 dakika boyunca çırpıyoruz. İçerisine parça çikolataları ve vişneleri ekleyerek karıştırdıktan sonra. kalıba yerleştirdiğimiz bisküvilerin üzerine düzgün bir şekilde yayıyoruz.
Son olarak en üst katına ganaj yapıyoruz, fakat siz çikolata sosu, puding veya jöle yaparak taze meyvelerle süsleyebilirsiniz. (Ganaj tarifi ekte)

Ganaj
Ganaj çikolatanın krema içinde erimiş haline deniyor. Koyu kıvamlı pastaların üzerini kaplamak yada ara katlarda kullanmak üzere yapılan bir çeşit kremadır. Özellikle çikolata tutkunlarına hitap eder.

Malzemeler
340 gr kuvertür çikolata
230 gr süt kreması

Yapımı
Bir sos tenceresinde krema kaynama noktasına gelinceye kadar iyice ısıtılır. Fakat dikkat edin krema kaynamasın.
Çikolatalarınızı cam bir kase içine alın. Daha sonra sıcak kremayı çikolataların üzerine dökün. Çikolataların tüm yüzeyi krema ile kaplanmasını sağlanır. Bu şekilde 5 – 10 dakika bekletin. Daha sonra çırpma teli ile çikolata koyu ve parlak bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Bu şekilde oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.





 


İncele !

Bezelyeli Tavuk Salatası

Bezelyeli Tavuk Salatası
HAFTANIN YEMEKLERİ-204

Herkese merhaba,

Geçen hafta tatil dönüşünde başladığım diyet operasyonumu haftasonu için aynı yurdun aynı odasında 5 yılımı paylaştığım üniversiteden arkadaşımın düğünü vesilesi ile gittiğim Tire' de bol bol sabote ettim.

Yorucu fakat bir o kadar keyifli geçen haftasonu kaçamağımda hem uzun yıllardır göremediğim arkadaşlarımı gördüm, hem de onlarla doyasıya eğlendim...

Uykusuzluk ve yeme sınırlarımı birkez daha test ettiğim bu seyahat sonrası diyete kaldığı yerden devam etme kararı da almış bulunuyorum...

Yazımı okurken gülümseyen arkadaşlara sesleniyorum valla bak bir daha bozmak yol diyeti :))))


Bezelyeli Tavuk Salatası

Malzemeler

-2 adet tavuk göğsü
-1 kutu konserve bezelye
-1 domates
-3 adet sivri biber
-1 demet yeşil soğan
-Yarım demet maydanoz
-Yarım demet dereotu
-Zeytinyağı
-Limon suyu

Yapılışı

 
 
Tavuk göğüslerini haşlayarak didikleyin. Daha sonra kalan diğer malzemeleri karıştırarak üzerine zeytinyağı, limon ve tuz ekleyerek salatayı karıştırın.








İncele !

Meyve Salataları ve Karpuz Sunumları

Meyve Salataları ve Karpuz Sunumları
HAFTANIN YEMEKLERİ-205

Herkese merhaba,

Yaz aylarında sofralarımızın vazgeçilmezi olan karpuzla neler yapabiliriz bir düşündüm ve yaptığım araştırmalarla harika sunumlar buldum...

Eminim siz de bu sunumlara bayılacaksınız...

Görüşmek üzere...

Karpuz-Peynir Şiş

(Arzu edilen peynirle yapılabilir, ancak beyaz peynir tercih edilirse daha başarılı olacaktır)


Karpuz Pastası

















Karpuz-Kavun Pastası

(Aynı metodla Kavun-Karpuz pastası da yapabiliriz. Dilimler üst üste konur. Pastamızın katları tamam. Sıra geldi süslemeye. Süslemeyi farklı meyvelerle yapabiliriz. Ayrıca karpuz ve kavunlardan çıkartacağımız minik topları da süsleme için kullanabiliriz)



Karpuz Pizza

(Yuvarlak bütün bir dilim halince çıkarılmış karpuzun üzerine çilek ve ya istediğiniz bir meyvenin püresini yayın üzerine kuru üzüm, ceviz badem küçük çikolata parçaları hindistan cevizi yayılır ve dilim dilim kesilir taa daa işte karpuz pizza :)



Karpuz Dağı

(Yine çocuklar için süper bir tarif üçgen kesilen karpuz dilimlerinin üzerine krem şanti ve ya balla tatlandırılmış süzme yoğurt göründüğü gibi karlı dağ şeklinde konulur üzerine bir kaç adet dama çikolata ve tarçınla süslenir)





Karpuz Pastacık

(Aynı metodla ince yuvarlak dilimler çıkartın, dilimleri su bardağı ile kesin. İçini istediğiniz meyvelerle doldurun ve süsleyin.)


Karpuz Küp

(Karpuz, peynir ve kivileri küp doğrayıp zeka küpleri gibi dizin)



İncele !

Sucuklu Köfte

Sucuklu Köfte
HAFTANIN YEMEKLERİ-206

Herkese hayırlı ramazanlar,


Eş, dostla birlikte tatlı sohbetlerin yapılacağı zengin iftar sofraları için en güzel tarifleri bulmaya çalışacağım sizler için...


İşte ilk tarif...


(Tarifimiz portakalağacından alıntıdır...)

Sucuklu Köfte

Malzemeler
100gr sucuk, kıyılmış
400gr dana kıyma
1 adet orta boy soğan, rendelenmiş
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
tuz, karabiber

Yapılışı
Derin bir kabın içine sucuk, kıyma, soğan, yumurta ve baharatları koyup iyice yoğurun. 
Daha sonra yoğurduğunuz malzemeden mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve dilediğiniz şekli verip ızgara yapın.
Not: kızartacaksanız içine ekmek içi/galeta ve maydanoz ekleyin.

Servis önerisi: Mis gibi sebzeli bir pilav yada jülyen doğranmış sebzeler eşliğinde servis ederseniz başarılı bir sunum olacaktır...






İncele !

Hurmalı Truff

Hurmalı Truff
HAFTANIN YEMEKLERİ-207

Herkese merhaba,

Ramazan ayında neredeyse her evde vardır hurma...

Bir nevi ramazanın simgesidir...

Eğer evde bolca hurmanız varsa yada hevesle alınan hurma bir süredir rağbet görmüyorsa bu tarifle hurmalarınızı değerlendirebilirsiniz...

Hurmalı Truff

Malzemeler

1/2 kg hurma
1/2 paket pötiber büsküvi
ceviz ( isteğe göre)
üzeri için 1 paket çikolata ( 80 gr)
ve süsleme glazürü 
    
Yapılışı
Hurmalar çekirdekleri çıkarılıp 5- 10 dakika kadar haşlanır. Hurmalar el ile iyice ezilir ve ufalanan büsküviler ve ceviz eklenerek biraz daha karıştırılır. Oluşan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp toplar yapılır. Çikolata benmari usulü eritilerek hazırlanan toplara birer kaşık sürülür ve süsleme glazürleri ile süslenerek servis edilir.



İncele !

Pideli Köfte

Pideli Köfte
HAFTANIN YEMEKLERİ-208

Herkese merhaba,

Ramazanın ilk 10 gününü tamamladığımız şu günlerde tam da ramazana uygun bir tarifim var

Şu dönemde pidesiz ev hemen hemen yok gibi

O halde bu tarifi önümüzdeki hafta denenecek tarifler arasına alabilirsiniz...


Pideli Köfte

Malzemeler

Köftesi için:
•750 gr kıyma
•1 adet soğan
•1 çay bardağı galeta unu
•Karabiber
•Pulbiber
•Tuz
•Maydanoz
•2 yemek kaşığı sıvı yağ


Sosu için:
•1 yemek kaşığı tereyağ
•5 domates
•bir  pide
•yogurt


Yapılışı


Kıyma, soğan, galeta unu, mayadanoz, tuz, karabiber ve pulbiber ile birlikte köfte yapılıp ızgarada/fırında pişirilir.

Domatesler soyulup rendelenir. Tereyağı ile pişirilip sos yapılır. Pideler küçük doğranıp fırında hafif kızartılır.


Servis tabağına ilk pideler alınır.(Arzu eden pideleri tereyağı ile ıslatabilir)Üzerine yoğurt dökülür. Köfteler pidelerin üzerine konulup sos ilave edilerek servis yapılır. 






İncele !

Fincanda Güllaç

Fincanda Güllaç
HAFTANIN YEMEKLERİ-209

Herkese merhaba,

Her ramazanda adettir deyip mutlaka güllaç yapan, ama eli azan varmadığından her defasında koca mahalleyi doyuracak kadar güllacı olanlardamısınız?

O zaman müjde bu tarif tam da size göre

Hem kişi sayısına göre ayarlama yapabilirsiniz hem de servis derdiniz olmaz
 

Fincanda Güllaç

Malzemeler

2 adet güllaç yaprağı
Yarım litre süt
1 su bardağından 2 parmak eksik tozşeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz

Üzeri için:
Toz antepfıstığı
Kiraz şekerlemesi

Yapılışı
SÜTÜ bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynayınca içine tozşeker katın ve karıştırarak erimesini sağlayın. Daha sonra ılınmaya bırakın. Güllaç yapraklarından birini düz bir zemine serin ve üzerine süt serpin. Hafif yumuşaması için bez örtünün üzerine alın. Diğer güllacı da aynı şekilde hazırlayın. Hafif yumuşayan güllaç yapraklarını dörde bölüp, toplam 8 parça elde edin. Her parçayı geniş ağızlı Türk kahvesi fincanlarının içine yerleştirin. Ortalarına cevizi paylaştırın ve fincanın dışına taşan kısımları üzerine kapatın. Fincanları ters çevirip, servis tabağına çıkarın. Kalan sütü tekrar ılıtıp, üzerlerine gezdirin. Sütünü çektikten sonra toz antepfıstığı ve kiraz şekerlemesi ile süsleyip, servis yapın.





İncele !

Keşkek

Keşkek
HAFTANIN YEMEKLERİ-210

Herkese merhaba,


Keşkek...

İftar davetleri için nefis bir yöresel yemek!
Kuzu etinin, buğday ile muhteşem işbirliği...

Her Aydına gidişimde anneciğime mutlaka keşkek yaptırırım. Aman ne yaptın diyenleri duyar gibiyim. Yok merak etmeyin artık teknoloji sayesinde keşkek yapmak sanılandan daha kolay. Sadece hazırlıklara geceden başlamak gerekiyor o kadar...


Keşkek

Malzemeler

1 kg kemikli kuzu eti (gerdan olabilir)
2 su bardağı dövme buğday
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biberbiber salçası
tuz, karabiber

(Servis için haşlanmış nohut)

Yapılışı

1. Dövme buğdayı yıkayıp, akşamdan ılık su ile ıslatın.


2. Ertesi sabah önce akşamdan ıslattığınız buğdayı düdüklü tencereye boşaltın, sonra etleri ilave edin, üzerlerini 4-5 cm geçecek ölçüde su ilave edip, kısık ateşte pişirin (60-70 dakika kadar).


3. Buğdaylar pişince düdüklü tencereyi ateşten indirin, buharının boşalmasını bekleyin. Kapağını açın, etleri tenceren çıkarın, kemiklerinden ayırıp didikleyin ve tekrar pişmiş buğdaya katın. Tahta bir kaşıkla döve döve özleştirin. (Orjinali bu fakat bleder kullanırsanız çok kolay olur)

4. Buğdayın bulunduğu tencereye arzu ettiğiniz kadar tuz, karabiber serpin, keşkeği bir servis tabağına koyun, küçük bir tavada kısık ateşte tereyağını eritin, biber salçasını ilave edin ve güzelce karıştırın, son olarak sosu keşkeğinize gezdirin.

5. Nohutlu sunum bizim orada çok yaygın değildir. Daha çok pilavla servis edilir. Ama tercih size ait :)))





İncele !

Şam Tatlısı

Şam Tatlısı
HAFTANIN YEMEKLERİ-211

Herkese merhaba,

Annemin Kıymet teyzesi "elleri dert görmesin" her bayramda mutlaka şam tatlısı yapar...

Hayatımda yediğim en güzel tatlıdır o...

Ramazanın son günlerine ve dolayısıyla bayrama yaklaştığımız şu 
günlerde aklıma düştü şam tatlısı gecenin köründe...

Yapılışı çok zor değil, görüntü süper, tadı konusuda daha fazla yorum 
yapmama gerek yoktur sanırım...


Deneyin ve görün 


Servis için;

kare tepsi kullanıp dilimler halinde sunum yapılabileceği gibi, yuvarlak 
tepsi ile pasta gibi bir kosept hazırlayabilirsiniz


Şam Tatlısı

Malzemeler

1 su bardağı un
2,5 su bardağı irmik
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağ
Yarım çay bardağı pekmez
Yarım çay bardağı süt
1 çorba kaşığı kabartma tozu
Vanilya
Limon kabuğu 

Üzeri için:
Badem 

Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
Limon suyu

Yapılışı


Karıştırma kabına önce sıvıları yanı yoğurt, zeytinyağı, süt ve pekmezi alalım. Karıştırdıktan sonra üzerine unu, irmiği, kabartma tozu, şeker ve vanilyayı ekleyelim. Limonun kabuğunu rendeleyelim.
Hamuru iyice karıştırıp fırın kabına yayıp üzerini düzeltelim. Ortadan ikiye bölünmüş bademleri dekoratif bir şekilde üzerine batıralım. 170 derecede pişirip ılındıktan sonra ılık şerbeti üzerine dökelim.

Yarım saat  dinlendikten sonra karelere kesip servis yapalım. Kıvamıyla lezzeti ile nefis bir tatlı.







İncele !

Kral Tacı

Kral Tacı
HAFTANIN YEMEKLERİ-212

Herkese merhaba,

Kurulacak zengin iftar sofranızın baş tacı olacak bir tarif...

Hem havalı hem leziz...

Püreyle, garitürle yada pilavla servis edebilirsiniz...

Görüşmek üzere sevgiler


Kral Tacı



Malzemeler

1 bütün kuzu pirzola
7 diş sarımsak
Bir avuç arpacık soğan
1 çorba kâsesi çeri domatesi
10 adet taze minik patates
1 tutam taze kekik
Yeteri kadar sıvı yağ
Yeteri kadar tuz, tane karabiber
Çöp şiş

Yapılışı

Kasaptan bütün olarak pirzolayı alın
Pirzolanın emik aralarındaki etleri sıyırarak açın
Pirzolanın üzerine tuzu serpin
Pirzolayı iki ucundan tutun ve birleştirin taç şekline getirin
Çöp şişle uçlar açılmasın diye tutturun
Taç şeklini verdiğiniz pirzolayı fırın tepsisine koyun
Patateslerin kabuklarını soyun ve doğrayıp bir kabın içine alın
Üzerine arpacık soğanları, sarımsakları, çeri domatesleri, tuzu, karabiberi, sıvı yağı koyun ve karıştırın
Bu harcı pirzolanın ortasına koyun
Önceden ısıttığınız 180 derecedeki fırına koyun ve kızarınca çıkarın


(Pirzolaların üstüne yağ tuz ve kekik karışımını fırçayla sürerseniz daha parlak bir görüntü elde edersiniz)





İncele !

Midye Tatlısı

Midye Tatlısı
HAFTANIN YEMEKLERİ-213

Herkese merhaba

Bayrama sadece günler kaldı...

Bayram için hangi tarifi yayınlasam diye çok düşündüm.
Bayram tatlısı dediğin şerbetli olmalı, sunumu hem beğenilmeli hemde iştah kabartmalıydı...
Biraz da kolay olsa süper olurdu aslında ama biraz zaman alan emek gerektiren bir tatlı olsa da, uzunca bir süre önce gördüğüm ve uygun bir zaman kolladığım midye tatlısını bugün yayınlamak istedim...

Görüntü muhteşem, lezzetinin de öyle olduğundan eminim.
Tamam biraz zor olabilir ama bittiğinde eminim ki çok beğenilecek bir tatlı olacak :))))

Tarifimiz Cahide Jibek' ten alıntıdır...

Hepinizin bayramı mübarek olsun...

Midye Tatlısı

Malzemeler

1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı buğday nişastası
3 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
Yarım paket kabartma tozu
1 silme(çok dolu olmayan)çay kaşığı tuz
Arasına serpmek için: Buğday nişastası
Üzeri için 150 gr. eritilmiş tereyağı
İçi için
Ceviz

Şerbeti için
3 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Bir fiske tuz


Yapılışı

Sıvı malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Un, nişasta ve k. tozunu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Hamuru 12 eşit parçaya bölün. 15 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirme sonunda hafif nişasta serperek bezeleri tek tek tabak büyüklüğünde açın.


Aralarına nişasta serperek üstüste koyun. En üste nişasta serpmeyin.
Merdane yardımıyla büyütebildiğiniz kadar büyütün.
Uç kısmından başlayıp sıkıca rulo yapın.


Her bir parçayı merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açın. Çok kalın olmamalı.
Ortasına bir parça ceviz koyup bastırmadan kapatın. (yumurta sürmeye bastırmaya gerek yok açılmıyor.)
Bütün parçalar bitince tepsiye dizin ve eritilmiş tereyağını üzerine kaşıkla gezdirin.
200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar kızartın.
Şurubu hazırlayın. Ne çok cıvık ne de koyu kıvamlı olmayacak.
Şurubu sıcağa yakın ılık olunca soğuyan tatlının üzerine dökün.
4-5 saat sonra tatlınız servise hazır.




İncele !